Välj rätt cocktailglas till din drink

Att välja rätt cocktailglas för din drink kan verka som en liten detalj, men det kan faktiskt ha en stor inverkan på smak, presentation och hela upplevelsen. Glaset man väljer spelar roll både för doften, smakens intensitet och för hur länge drinken håller sig kall eller varm. Oavsett om du är en erfaren bartender eller bara gillar att blanda drinkar hemma, är kunskapen om olika typer av cocktailglas nyttig. I denna artikel kommer vi att gå igenom de vanligaste glasvarianterna och deras användningsområden.

Vad är ett cocktailglas

Ett cocktailglas är inte bara en container för din drink, det är en integrerad del av drinkupplevelsen. Olika glas har olika former och storlekar som är designade för att förbättra vissa aspekter av en drink, såsom smak, doft och temperatur. När du väljer ett cocktailglas är det viktigt att tänka på vilken typ av drink du planerar att servera, eftersom olika glas framhäver olika kvaliteter hos ingredienserna.

De vanligaste typerna av cocktailglas

Det finns en mängd olika glas att välja mellan, och varje typ har sina egna specifika användningar. Här är några av de vanligaste typsorterna av cocktailglas:

Martiniglas

Det klassiska martiniglaset har en konisk form och en bred, grund skål. Glasets form hjälper till att hålla drinken kyld och ser till att doften koncentreras upp mot näsan, vilket förbättrar smakupplevelsen. Används oftast för torra drinkar som Martini, Cosmopolitan och Manhattan.

 • Form: Konisk med en bred skål
 • Drinks som passar: Martini, Cosmopolitan, Manhattan

Highballglas

Highballglaset är ett högt, cylindriskt glas som vanligtvis rymmer omkring 240 ml. Denna glasform är idealisk för drinkar som innehåller en stor mängd mixer, såsom sodavatten eller juice. Några klassiska exempel på drinkar som serveras i ett highballglas är Gin och tonic, Tom Collins och Moscow Mule.

 • Form: Högt, cylindriskt
 • Drinks som passar: Gin och tonic, Tom Collins, Moscow Mule

Old fashioned-glas

Old fashioned-glaset, även känt som rocks-glas eller lowball-glas, är ett kortare och bredare glas som vanligtvis rymmer omkring 180-240 ml. Det är idealiskt för drinkar som serveras ”on the rocks” eller med en stor isbit. Drinkar som Old Fashioned, Negroni och Whisky Sour är vanligt förekommande i denna typ av glas.

 • Form: Kort och brett
 • Drinks som passar: Old Fashioned, Negroni, Whisky Sour

Champagneglas

Champagneglaset har två huvudtyper: flute och coupe. Flute-glaset är högt och smalt, vilket hjälper till att bevara kolsyran längre. Coupe-glaset har en bred och grund skål, vilket var mer traditionellt men håller inte kolsyran lika väl. Båda varianterna används för champagne och andra mousserande viner, men kan också användas för cocktails som French 75 och Bellini.

 • Form: Flute (högt och smalt) eller coupe (bred och grund)
 • Drinks som passar: Champagne, French 75, Bellini

Tips för att välja rätt cocktailglas

Att välja rätt cocktailglas handlar inte bara om att följa traditionella riktlinjer. Här är några tips som kan hjälpa dig att välja det bästa glaset för din drink:

 • Matcha glasets storlek med drinkens volym. Ett för stort glas kan göra att drinken svalnar för snabbt, medan ett för litet glas kan göra det svårt att blanda eller servera drinken ordentligt.
 • Tänk på temperaturen. Tjockare glas håller drinken kall längre tid, medan tunnare glas är bättre för snabba drinkar som ska drickas direkt.
 • Estetik är viktigt. En del av upplevelsen är hur drinken presenteras, så välj ett glas som kompletterar drinkens färger och garnityr.
 • Känn till dina ingredienser. Syrliga drinkar fungerar ofta bäst i glas med bred öppning, medan kolsyrade drinkar passar bättre i höga och smala glas.

Att välja rätt cocktailglas kan lyfta din drinkupplevelse till nya höjder. Experimentera med olika glas och se själv hur stor skillnad det kan göra. Oavsett om du följer traditionella riktlinjer eller skapar dina egna regler, är det viktigaste att du njuter av varje sip.

Vanliga frågor

Behöver jag olika glas för olika drinkar?

Ja, olika typer av glas kan förbättra smak, doft och presentation av specifika drinkar. Att använda rätt glas kan höja hela din drinkupplevelse.

Kan jag använda samma glas för både varma och kalla drinkar?

Det är bäst att använda olika glas beroende på dryckens temperatur. Tjockare glas är bättre för varma drycker, medan tunnare glas är bättre för kalla drycker för att bevara temperaturen.

Vilket glas är bäst för cocktails som serveras med mycket is?

Ett old fashioned-glas, eller lowball-glas, är idealiskt för drinkar som serveras med mycket is eftersom dess bredare form rymmer is bättre.

Påverkar glasets form verkligen smaken på drinken?

Ja, formen på glaset kan påverka hur dryckens doft och smak upplevs. Till exempel, ett martiniglas koncentrerar dofterna upp mot näsan, vilket förbättrar smakupplevelsen.

Kan jag använda ett vinglas för cocktails?

Vinglas kan användas för vissa cocktails, men det är inte idealiskt för alla typer. Det är bättre att använda specifika cocktailglas för att få den bästa smak- och doftupplevelsen.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.